911 targa. PL-73-RB. Alex 1233. 04

Deze foto;
AVD-verkeerssurveillant Berry Zandbergen en Frans Kroon in deze Alex 1233.
Een gewone gastrijder, zoals vaker bij de AVD? Nee.
Een winnaar van de prijsvraag die in elk “Politiesignaal” stond? Evenmin.
Kroon aan het woord: “Als 12-jarige jongetje schreef ik een briefje naar AVRO’s ‘Wedden dat’. Dat goed bekeken programma werd destijds door Jos Brink en Sandra Reemer gepresenteerd.
Goed, ik beweerde dat ik aan de achterlichten van auto’s die op de Nederlandse wegen reden kon zien wat voor merk en type het was.
Dat vonden ze leuk en na een tweetal sessies in de studio in Aalsmeer om te kijken of ik het daadwerkelijk kon, werd de weddenschap in de uitzending van 27 januari 1987 meegenomen.
Mijn panellid was de toneelspeelster Josephine van Gasteren.
Goed, de weddenschap was dat ik in 2,5 minuut 40 achterlichten van auto’s kon herkennen, dus merk en model.
Dat lukte. En toen Jos Brink aan mij vroeg wat ik later wilde worden antwoorde ik “verkeerspolitie in een Porsche”.
Een paar weken later werd ik bij mijn ouderlijk huis in Scheemda verrast door een driekoppige AVD-delegatie: de adjudant Piet Hertog en de wachtmeesters eerste klasse Cees de Jonge en Berry Zandbergen.
Ik kreeg een Porsche achterlicht, een miniatuur van een AVD-Porsche en een rit in een echte politie Porsche.
Het was nog even spannend of de rit door kon gaan vanwege de ijzel, maar het kwam allemaal goed.
Na afloop van die dag kreeg ik van de AVD een boekje met foto’s die die dag gemaakt zijn. Erg heel attent en een hele mooie herinnering voor mij. O ja, de weddenschap is terug te vinden op YouTube. Zie: Link

Dit schitterende verhaal schrééuwt natuurlijk ook om de weergave “door de AVD-bril.”
Voormalig AVD-verkeerssurveillant Berry Zandbergen vertelt er het volgende over: “Die aflevering van Wedden Dat trok ook de aandacht binnen de AVD. Iets preciezer: de afdeling communicatie pikte het op en vond dat de opmerking van Frans Kroon een goede opvolging verdiende. Ik denk dat Aart Batenburg toen nog op die afdeling zat. 1987 was nog in de tijd dat het bij onze dienst allemaal wat mocht kosten; er werd contact gezocht met Pon Porsche Import. En in stijl met de gewonnen weddenschap werd een achterlichtunit van een Porsche 911 aangeschaft. De adjudant Piet Hertog was in die tijd onze groepscommandant in Assen. Hij en collega verkeerssurveillant Cees de Jonge stapten in een dienstauto. Ik er achteraan met de Porsche.
Cees had in die dagen een zéér goede fotocamera. Hij maakte dan ook de foto’s. O ja, en de ouders van Frans Kroon zaten ook in het complot; hen was gevraagd hun zoon in ieder geval thuis te houden. Ik moest om de hoek wachten met de Porsche. Saillant detail: Frans leverde een ongelooflijke prestatie bij “Wedden dat”. Mogelijk was hij overweldigd door de aanwezigheid van Piet en Cees. Hoe het ook zij: hij raadde het merk en type voertuig niet waar de unit in hoorde……. Maar goed, dat doet allemaal niets toe of af aan de halve dag die hij vervolgens in de Porsche en op het steunpunt verbleef.”

Dit specifieke voertuig;
Datum binnenkomst bij Pon: 17-03-1986. Datum aflevering aan Politie Technische Dienst (PTD) : 26-06-1986.
Als opties had het voertuig een elektrische buitenspiegel rechts alsmede een achterruitenwisser.
Inzet voor steunpunt noordoost (Assen).

Dit type voertuig (technische gegevens);
6-cilinder Porsche 911 targa van het zogenaamde G-model waarvan Porsche er tussen 1974 en 1989 in totaal 193.605 produceerde. Inhoud motorblok van deze 911 is 3.164 CC (“3.2 liter”) / vermogen 231 PK / topsnelheid 245 kilometer per uur / 0 – 100 kilometer in 6.1 seconden. De dienst reed 27 Porsches met een 3.2 liter motorblok zonder katalysator.

error: Content is protected !!