911 targa. 77-XF-59. Alex1260. 28

Deze foto;
Het is begin jaren ’80 vorige eeuw. Zigeunerkoning Koko Petalo is in die tijd een veel besproken figuur in Nederland. Samen met een groep zigeuners uit onder andere Duitsland en Roemenië trok hij door heel Nederland. Waarbij zij allen weigerden zich te laten registreren. Met Petalo als hun leider. In zijn Rolls Royce Silver Shadow op Zwitsers kenteken. De directe en indirecte overlast was groot. In het verkeer, door hun rijgedrag. Waarbij andere automobilisten de berm in of tegen de vangrail aan werden gesneden. Maar ook indirect trok de groep een spoor van misdrijven achter zich aan. In de vorm van bijvoorbeeld het verwijderen van houten afrasteringen bij weilanden zodat zij vuren konden aanleggen, kippendiefstal maar ook zwaardere vergrijpen. De politiek durfde het niet aan een besluit te nemen over deze rondtrekkende groep. Met als gevolg dat de politie weken achtereen de handen vol had aan hen.
Deze foto is op 15 of 16 januari 1981 genomen op de A16, ten zuiden van Breda, in het zogenaamde niemandsland tussen Nederland en België. Het is op die twee data dat Petalo zich wederom roerde. De foto is genomen in zuidelijke richting. De Porsche en de Ford Taunus van de Verkeersgroep van de Rijkspolitie staan dus op de zogenaamde oostbaan. Iets verderop, aan de Belgische zijde, stond de toenmalige Rijkswacht. Tussen beide politiediensten in de zigeunergroep van Petalo. De Belgische Rijkswacht gaf aan hardhandig in te zullen grijpen als Petalo en de zijnen aanstalten zouden maken zuidwaarts te trekken. Gevolg: Petalo liet het wel uit zijn hoofd.
Aan Nederlandse zijde stonden de dienstvoertuigen dermate opgesteld dat zij per direct de weg zouden afgrendelen als Petalo noordwaarts wilde trekken. Gevolg: eindeloze onderhandelingen. Op Nederlands grondgebied.
Petalo wilde overigens Nederland verlaten omdat het toenmalige vreemdelingenbeleid hier geen ruimte liet om deze groep op te nemen in de samenleving. In West-Duitsland en België waren zij evenmin welkom. Uiteindelijk, na verhoor en registratie, ging de groep onder politiebegeleiding naar het huis van bewaring in Zwolle, een inrichting die toen al bijna tien jaar leeg stond.

Dit specifieke voertuig;
Datum binnenkomst bij Pon: 02-06-1978. Datum afgifte deel 1 kentekenbewijs : 22-08-1978. Datum aflevering aan Politie Technische Dienst (PTD) : 20-07-1978.
Deze Porsche werd geleverd met de opties elektrische buitenspiegel rechts, achterruitenwisser, breedstralers geel en mistachterlicht. Op 31-07-1981 werd bij een kilometerstand 143.753 een ruilmotor gemonteerd.

Dit type voertuig (technische gegevens);
6-cilinder Porsche 911 targa van het zogenaamde G-model waarvan Porsche er tussen 1974 en 1989 in totaal 193.605 produceerde. Inhoud motorblok van deze 911 is 2.993 CC (“3.0 liter”) / vermogen 180 PK / topsnelheid 225 kilometer per uur / 0 – 100 kilometer in 7 seconden. De dienst reed 72 Porsches met een 3.0 liter motorblok.

error: Content is protected !!