911 targa. 77-XF-59. Alex1260. 25

Deze foto;
Het is zaterdag 4 juli 1981 en de AVD-verkeerssurveillanten in deze Porsche hebben dienst op het zogenaamde V-traject (“Veluwe”).
De exacte locatie van deze foto is de noordbaan van de A1, even vóór de afrit Stroe / Garderen. AVD-verkeerssurveillant Bob Melief staat rechtop in de vaart minderende 911. Een paar honderd meter verder naar voren rijdt een collega op de motor op de vluchtstrook.
Achter deze Porsche-eenheid rijdt een voertuig van de GOS, de Groep Onopvallende Surveillance van de AVD met een gering vaartje van 57 kilometer per uur. Vanuit dit GOS-voertuig is deze foto ook gemaakt.
Alles houdt verband met zigeunerkoning Koko Petalo, in die tijd een veel besproken figuur in Nederland. Samen met een groep zigeuners uit onder andere Duitsland en Roemenië trok hij door heel Nederland. Waarbij zij allen weigerden zich te laten registreren. Met Petalo als hun leider. In zijn Rolls Royce Silver Shadow op Zwitsers kenteken. De directe en indirecte overlast was groot. In het verkeer, door hun rijgedrag. Waarbij andere automobilisten de berm in of tegen de vangrail aan werden gesneden. Maar ook indirect trok de groep een spoor van misdrijven achter zich aan. In de vorm van bijvoorbeeld het verwijderen van houten afrasteringen bij weilanden zodat zij vuren konden aanleggen, kippendiefstal maar ook zwaardere vergrijpen. De politiek durfde het niet aan een besluit te nemen over deze rond trekkende groep. Met als gevolg dat de politie weken achtereen de handen vol had aan hen.
Op de dag van deze foto besloten Petalo en de zijnen te gaan rijden, over de A1, richting Amersfoort. Om het achteropkomende verkeer te waarschuwen en te voorkomen dat het asociale rijgedrag weer tot ongevallen zou leiden, reed de AVD met enkele voertuigen achter de groep Petalo, die met veel te lage snelheid over de autosnelweg reed.
Deze overlast duurde vele weken. Uiteindelijk is de groep Petalo naar Luchtmachtbasis Gilze-Rijen gedirigeerd waar ze alsnog geregistreerd werden.

Dit specifieke voertuig;
Datum binnenkomst bij Pon: 02-06-1978. Datum afgifte deel 1 kentekenbewijs : 22-08-1978. Datum aflevering aan Politie Technische Dienst (PTD) : 30-07-1978.
Deze Porsche werd geleverd met de opties elektrische buitenspiegel rechts, achterruitenwisser, breedstralers geel en mistachterlicht. Op 31-07-1981 werd bij een kilometerstand 143.753 een ruilmotor gemonteerd.

Dit type voertuig (technische gegevens);
6-cilinder Porsche 911 targa van het zogenaamde G-model waarvan Porsche er tussen 1974 en 1989 in totaal 193.605 produceerde. Inhoud motorblok van deze 911 is 2.993 CC (“3.0 liter”) / vermogen 180 PK / topsnelheid 225 kilometer per uur / 0 – 100 kilometer in 7 seconden. De dienst reed 72 Porsches met een 3.0 liter motorblok.

error: Content is protected !!