911 targa. FZ-08-PL. Alex1273. 02

Deze foto;
In juni 1982 besloten de AVD-verkeerssurveillanten Marinus de Jong en Frank Bos een Opel Kadett aan de kant te zetten. Voor een opvoedend praatje, een waarschuwing of misschien wel een bekeuring. Op een plek die toen volstrekt gebruikelijk was. En tegenwoordig onbestaanbaar. Namelijk op de vluchtstrook, vlak voor een geleiderail.
De plaats van handeling was de oostbaan van de A27, vlak vóór de voetgangersbrug van de Bolgerijsekade in de gemeente Lexmond. Voor de niet AVD-gasten : de oostbaan wordt gevormd door de twee rijstroken die van het zuiden naar het noorden liepen.
Tegen de gewoonte van AVD-surveillanten in, staat bestuurder Marinus de Jong aan de bijrijderszijde naast de Opel. Zijn collega Frank Bos zit in de Porsche, op de bijrijdersplaats. Hij is het nodige papierwerk aan het doen. Op dat moment raakt een tankwagen van de weg. Met een immens geraas schuift deze combinatie de Opel Kadett aan de kant. Waarna het tonnen wegende gevaarte over de AVD-Porsche heen davert die vóór de Kadett staat. Om uiteindelijk op de rechter zijkant in de berm terecht te komen.
Bos zou later aangeven dat het even heel donker werd in de Porsche. De beide AVD-verkeerssurveillanten hebben niet één maar een hele stoet beschermengeltjes op hun schouders gehad. De bestuurder van de Opel raakte helaas ernstig gewond en kwam in een rolstoel terecht.
Een andere AVD-verkeerssurveillant, Jan Heiwegen, zat net een blauwe maandag bij de AVD toen dit ernstige ongeval plaatsvond. Het maakte diepe indruk op hem en het zette hem aan het denken. Heiwegen besloot vanaf die dag nooit meer een auto voor een staandehouding op de vluchtstrook tot stilstand te brengen.
NB: kleine bijkomstigheid: “klik hier” als u wilt zien hoe de voetgangersbrug op zijn plek gelegd werd.

Dit specifieke voertuig;
Datum binnenkomst bij Pon: 24-04-1980. Datum aflevering aan Politie Technische Dienst (PTD) : 18-08-1980.
Deze Porsche werd geleverd voor een prijs van fl. 46.742,92 (€. 21.211,01). Daarvoor werd het voertuig uitgerust met de opties elektrische buitenspiegel rechts, breedstralers geel en mistachterlicht.
Deze Alex 1282 werd in juni 1982 door derden total loss gereden bij een kilometerstand van 103.287.

Dit type voertuig (technische gegevens);
6-cilinder Porsche 911 targa van het zogenaamde G-model waarvan Porsche er tussen 1974 en 1989 in totaal 193.605 produceerde. Inhoud motorblok van deze 911 is 2.993 CC (“3.0 liter”) / vermogen 180 PK / topsnelheid 225 kilometer per uur / 0 – 100 kilometer in 7 seconden. De dienst reed 72 Porsches met een 3.0 liter motorblok.

error: Content is protected !!