911 targa. 81-EJ-76. Alex 1288. 13

Deze foto;
Foto gemaakt in de autostalling van de AVD in Driebergen (“gebouw G”). Links van de Porsche staat een total loss gereden Range Rover van de groep basis-surveillance (GBS) van de AVD met kenteken 46-13-BB en roepnummer alex 266. Geheel links in beeld staat een BMW 320 van de groep onopvallende surveillance (GOS) met kenteken 47-MP-63.
Het verhaal achter de Range Rover: In de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 maart 1977 hebben Berend Tanis en diens mentor Gerd Hendrikx dienst. Rond 03:00 uur stappen Hendrikx en Tanis in Driebergen het berichtencentrum ofwel de meldkamer in. Een kop koffie stond in de planning.
In die tijd van onder andere RAF-aanslagen reed de AVD in het gebied “ruim centraal” (Breukelen-Woerden-Vianen-Maarn) op veiligheidsgronden met twee auto’s bij elkaar : een Porsche en een Range-Rover. Die nacht waren dat Hendrikx als chauffeur en Tanis als bijrijder in de Porsche. Paul Maaskant reed in de Range-Rover. Wie hier de bijrijder was is onbekend.

Het zogenaamde INRAP-net bestond toen nog; dit was een verbindingen-net waarmee het voor gemeentepolitiekorpsen en diverse rijkspolitie-onderdelen mogelijk was onderling contact te leggen. Door dit soort schakelingen kon bijvoorbeeld een surveillancevoertuig uit Groningen spreken met collega’s in een dienstauto in Maastricht. Via dit netwerk kwam in genoemde nacht de melding door dat de gemeentepolitie Zeist achter een stel verdachten aan zat die in een crème-witte Peugeot 304 reden. Daarbij ging het over de provinciale weg van Zeist naar Driebergen.
De wachtmeesters van de AVD renden naar hun Porsche en Range-Rover en draaiden rechtsaf de poort uit in Driebergen. Tijdens een achtervolging over de provinciale weg van Driebergen naar Doorn ging het in hoge snelheid voort. Op een grote kruising in Doorn zat Maaskant met de Range-Rover links naast de verdachten terwijl Hendrikx en Tanis aan de rechterzijde van de 304 zaten. De 304 maakte een beweging naar links waardoor het rechter voorwiel van de Range-Rover zich in de linker achterbumper van de Peugeot “vrat”. Het wiel van de Range-Rover werd opgetild en kwam weer terug op het wegdek waardoor de auto direct een haakse bocht naar links maakte, een boompje in de berm raakte en vervolgens onherstelbaar beschadigd bleef staan. Onder het uitroepen van “schieten” naar Tanis stuurde Hendrikx de Porsche verder achter de verdachten aan. Tanis laadde zijn dienstwapen (toen nog de FN) door, legde diens rechterhand en wapen op de buitenspiegel en vuurde. De betreffende patronen werden later in de achterbank van de 304 teruggevonden.
De verdachten werden uiteindelijk door de Porsche klemgereden en aangehouden. Zeer typerend voor het tijdsgewricht waarin dit alles zich afspeelde wat dat er voor de mens die zoiets meemaakte totaal geen aandacht was. De dienstdoende adjudant vroeg dan ook, toen de AVD-ers weer binnenliepen in Driebergen : “Hoe is het nu met die Range-Rover?”

Dit specifieke voertuig;
Datum binnenkomst bij Pon: 13-11-1974. Datum afgifte deel 1 kentekenbewijs : 03-12-1974. Datum aflevering aan Politie Technische Dienst (PTD) : 06-01-1975. Bijzonderheden: Deze Porsche werd geleverd met een vijf-versnellingsbak, elektrische buitenspiegel rechts, achterruitenwisser, breedstralers geel, mistachterlicht en tot slot stabilisatoren voor 20 mm, achter 18 mm. De afleverprijs bedroeg fl. 28.831,63 / (€. 13.083,22). Overigens had deze Porsche bij aflevering nog de toen wel bekende blauwe kentekenplaten met witte opdruk; later vervangen voor gele retro-flecterende platen met zwarte opdruk.

Dit type voertuig (technische gegevens);
6-cilinder Porsche 911 targa van het zogenaamde F-model waarvan Porsche er tussen 1968 en 1974 in totaal 81.032 produceerde. Inhoud motorblok van deze 911 is 2.687 CC (“2.7 liter”) / vermogen 150 PK / topsnelheid van 210 kilometer per uur en een sprint van 0 – 100 kilometer per uur in 8.5 seconden. De dienst reed 66 Porsches met een 2.7 liter motorblok. Twee ervan waren voorzien van deze Sportomatic.

error: Content is protected !!