Alfa Romeo Spider Veloce 2.0. 92-02-SG. Alex 1210. 01

Deze foto;
Op de AVD-thuisbasis in Driebergen gaan de verkeerssurveillanten Alex van der Wegen (links in beeld) en Ton Dellebeke op de plaat.
Links, met de chevrons op de zijkant, is nog net een deel te zien van een Hanomag Henschel F, waar de AVD toen onder andere ongevalsafhandeling mee deed. Deze afgeschreven voertuigen plukte AVD-baas Kees Vogel weg bij de domeinen. Waar ze als zogenaamde kavels gereed stonden om van de hand gedaan te worden. De Hanomags waren de volstrekt inadequate voorlopers van de latere Range Rovers.
Achter beide mannen zijn enkele opzetcontainers en een vrachtwagen te zien van de groep technische controles (GTC) van de AVD.

Dit type voertuig (technische gegevens);
De Alfa Romeo van dit type werd tussen 1970 en 1983 geproduceerd. Alfa bouwde deze auto met meerdere motorvarianten. De 2 liter, waar de AVD mee reed, was verantwoordelijk voor twee-derde van de productiecijfers van de fabriek in Italië. In getallen betekende dat rond de 58.500 stuks van de totaal 88.600 die van de band rolden. Met zijn 126 PK had de Spider een top van rond de 200 kilometer / uur. De auto was achterwiel aangedreven en had een vijf versnellingsbak.
De AVD reed enkele van deze Alfa’s die door haar commandant Kees Vogel met name werden ingezet als breekijzer voor Pon. Opzet daarbij was voor Vogel met name om de prijzen van de Porsches zo laag mogelijk te houden.
Legendarisch is het verhaal wat Vogel ons in zijn nadagen eens vertelde. Vlak na de nieuwlevering van deze Alfa’s liet hij zich door één van zijn wachtmeesters naar een afspraak bij de Porsche importeur rijden. Daar gaf hij zijn chauffeur opdracht de Spider pontificaal voor de hoofdingang te zetten. Waarbij hij in zijn gesprek met Pon hoog opgaf over de rijkwaliteiten van de Spider. En met name over de lage prijs ervan.
Terwijl anderzijds overigens zijn manschappen de schitterend gelijnde Spider dermate zwaar aan de tand voelden dat deze al gauw het onderspit delfde ten opzichte van de 911’s waar zijn dienst toen inmiddels mee reed.
De Spider kostte in 1971 nieuw uit de doos rond de FL. 18.000,00 (€. 8.168,00). De eerste Porsches 911’s targa die Vogel toen reed (de zogenaamde 25- -PV serie) werden voor Fl. 21.366,00 (€. 9.695,00) geleverd en de niet al te succesvolle Porsches 4-cilinder 914’s voor FL. 11.630,00 (€. 5.277,00).

error: Content is protected !!