Audi super 90. 09-63-MM. Roepnummer onbekend. 05

Deze foto;
Tableau de la troupe van de groep onopvallende surveillance (GOS).
Van links naar rechts zien we Piet van de Broek, toenmalig commandant GOS. Van de Broek was nogal gek op Frankrijk en werd zodoende intern ook Pierre du pantalon genoemd. Aan de andere kant van de Audi staat Herman ter Schure. Derde van links is vermoedelijk Arnold Woldhuis. Dan Wopke Kramer. De collega daarnaast is onbekend. Daar rechts van, met de grote snor Gerrit Zijlstra, dan Jan Hamels, een onbekende, Gerrit Noorland en vermoedelijk Eddy Kroon.
Van links naar rechts zien we deze Audi super 90, dan een BMW 2002tii met kenteken 68-00-MD, nóg een Audi super 90 met kenteken 49-26-JD, een BMW 2002 tii met kenteken 56-56-HZ, een Audi super 90 met kenteken 21-98-PP. Van geen van deze voertuigen is het roepnummer bekend. Saillant detail: geheel rechts staat een BMW boxer motorfiets met onbekend kenteken en roepnummer. Dit was een motorfiets van de Groep Technische Controles (GTC). De berijder dirigeerde vrachtwagens naar controleplaatsen.

Achtergronden Groep Onopvallende Surveillance (GOS);
De GOS ontstond rond 1970 en kwam voort uit de Traffipax Surveillancegroep (TSG). De mannen van de GOS werkten in eenzelfde tweedaagse surveillancesysteem als de groep Surveillance Autosnelwegen (SAS / de Porsches en de latere Mercedessen). Dat betekende dus een dienst van 12 uur, onderweg in den lande slapen, dan weer een twaalf uursdienst, twee dagen vrij waarna de cyclus zich herhaalde. Er was een periode waarin de GOS-surveillanten, in tegenstelling tot de collega’s in de opvallende voertuigen, géén verplichte surveillancetrajecten meekregen. Ze waren vrij om na het uitrijden van de poort in Driebergen hun eigen koers te bepalen. Typerend hiervoor is wat voormalig GOS-surveillant Nico Woltill in 2020 vertelt: “Op een ochtend hadden mijn maatje Guus de Wit en ik hadden onze administratie gereed. We vroegen onszelf af welke kant we die aankomende twee dagen uit zouden gaan. Ik spreidde de kaart van Nederland uit, deed mijn ogen dicht en prikte een locatie. Het was écht een schitterende tijd. Er waren dagen dat we met twee verbalen binnenliepen maar vaker waren het er enkele tientallen.” “En als we ergens hadden gecontroleerd op kenteken dan kon dat aantal ook zo maar oplopen naar een stuk of 70, aldus oud GOS-surveillant Frans Zuiderhoek bij zijn afscheid van de politie, eveneens in 2020.
Bij een interne reorganisatie in 1982 werd de GOS opgeheven. Vanaf dat moment werden de onopvallende surveillancevoertuigen verdeeld over de surveillance-eenheden (SE’s), zowel in Driebergen als op de steunpunt in Assen, Ouder Amstel, Breda, Grathem en het latere Wolfheze.

Dit type voertuig (technische gegevens);
De Audi super 90 werd geproduceerd van december 1966 tot augustus 1971 en was het topmodel uit deze modellijn. Uiterlijk onderscheidde de Audi super 90 zich van de Audi 60 door de chromen lijsten om de wielkasten.
In plaats van stuurversnelling was de super 90 tegen meerprijs leverbaar met de optie vloerschakeling, zoals dat heette. Een optie die de AVD koos voor de drie super 90’s die binnen de vloot van de GOS liepen. De super 90 werd aangedreven door de voorwielen en had een vier cilinder motorblok van 1.761 CC. De top van deze Audi lag op 163 kilometer per uur. De super 90’s hadden een vier versnellingsbak.

error: Content is protected !!