Audi super 90. 09-63-MM. Roepnummer onbekend. 06

Deze foto;
Fraaie interieurfoto van deze Audi super 90 van de AVD.
Enkele bijzonderheden;
Autogordels waren toen nog niet verplicht. Sommige automerken bouwden ze wel al in. Maar dan nog in de variant van een heupgordel die er alleen voor zorgde dat de persoon met de heup tegen te stoel aan bleef zitten. Overigens gebeurde dat allemaal nog zonder rolautomaat. De gordel sloot door het linker en rechter gedeelte op de buik in elkaar te klikken en daarmee te vergrendelen.
Dan zien we een draad op de bijrijdersstoel liggen. Dit is de zelfontspanner van de fotocamera die verkeersovertreders op de plaat moest vast leggen.
Geheel rechts, bij het uitstroomrooster van de verwarming, zien we een leeslampje.
In het midden van het dashboard zien we mobilofoon en spreeksleutel van merk en type Storno CQM600. De mobilofoon hangt aan een zwart kastje voor de bediening van onder andere het statische stopbord aan de achterzijde van het voertuig.
In de beenruimte van de bestuurder zien we tegen het schutbord het zogenaamde opsporingsregister. Dit was een periodiek uit de pré-PC-periode. Hierin konden de AVD-verkeerssurveillanten bij een staandehouding nakijken of de betrokken personen gezocht werden.

Achtergronden Groep Onopvallende Surveillance (GOS);
De GOS ontstond rond 1970 en kwam voort uit de Traffipax Surveillancegroep (TSG). De mannen van de GOS werkten in eenzelfde tweedaagse surveillancesysteem als de groep Surveillance Autosnelwegen (SAS / de Porsches en de latere Mercedessen). Dat betekende dus een dienst van 12 uur, onderweg in den lande slapen, dan weer een twaalf uursdienst, twee dagen vrij waarna de cyclus zich herhaalde. Er was een periode waarin de GOS-surveillanten, in tegenstelling tot de collega’s in de opvallende voertuigen, géén verplichte surveillancetrajecten meekregen. Ze waren vrij om na het uitrijden van de poort in Driebergen hun eigen koers te bepalen. Typerend hiervoor is wat voormalig GOS-surveillant Nico Woltill in 2020 vertelt: “Op een ochtend hadden mijn maatje Guus de Wit en ik hadden onze administratie gereed. We vroegen onszelf af welke kant we die aankomende twee dagen uit zouden gaan. Ik spreidde de kaart van Nederland uit, deed mijn ogen dicht en prikte een locatie. Het was écht een schitterende tijd. Er waren dagen dat we met twee verbalen binnenliepen maar vaker waren het er enkele tientallen.” “En als we ergens hadden gecontroleerd op kenteken dan kon dat aantal ook zo maar oplopen naar een stuk of 70, aldus oud GOS-surveillant Frans Zuiderhoek bij zijn afscheid van de politie, eveneens in 2020.
Bij een interne reorganisatie in 1982 werd de GOS opgeheven. Vanaf dat moment werden de onopvallende surveillancevoertuigen verdeeld over de surveillance-eenheden (SE’s), zowel in Driebergen als op de steunpunt in Assen, Ouder Amstel, Breda, Grathem en het latere Wolfheze.

Dit type voertuig (technische gegevens);
De Audi super 90 werd geproduceerd van december 1966 tot augustus 1971 en was het topmodel uit deze modellijn. Uiterlijk onderscheidde de Audi super 90 zich van de Audi 60 door de chromen lijsten om de wielkasten.
In plaats van stuurversnelling was de super 90 tegen meerprijs leverbaar met de optie vloerschakeling, zoals dat heette. Een optie die de AVD koos voor de drie super 90’s die binnen de vloot van de GOS liepen. De super 90 werd aangedreven door de voorwielen en had een vier cilinder motorblok van 1.761 CC. De top van deze Audi lag op 163 kilometer per uur. De super 90’s hadden een vier versnellingsbak.

error: Content is protected !!