Diversen. Frans Zuiderhoek. 02

Deze foto:
Dat AVD-verkeerssurveillanten onderweg de gekste dingen tegen kwamen is bekend. Vaak waren er dieren bij betrokken. Zo ook hier op deze zomerachtige foto. AVD-verkeerssurveillant Frans Zuiderhoek staat bij een sloot waar een koe in terecht is gekomen. Zuiderhoek en zijn collega vroegen de meldkamer in Driebergen (“Alex”) op waar men de boer belde. Een biologisch technische explicatie: De sluitspier van de koe werkte niet meer. Gevolg : de koe zal letterlijk vollopen en uiteindelijk verdrinken. En dat kon nu dus voorkomen worden.
Let op de kleding van Zuiderhoek. Die is wel wat apart. In de periode van dit voorval was het overhemd met korte mouwen nog geen onderdeel van het kledingpakket (het uniform) van de Rijkspolitie. Sterker nog: lange mouwen mochten niet opgestroopt worden. Zuiderhoek wachtte er niet op. In zijn woonplaats Amersfoort spoedde hij zich naar de Utrechtsestraat en kocht er bij de Hema een fraai wit shirt met korte mouwen en zelfs een taillering op de rug. Dat breidde zich als een vlek uit. Zelfs Jan Plasmans, destijds commandant van een surveillance-eenheid, liep ermee rond.
De AVD overigens werd later de eerste politiedienst in Nederland waar korte mouwen gedragen werden. Oud AVD-commandant Kees Vogel vertelde er eens over: “Het kon soms behoorlijk warm zijn tijdens de diensten. Ik heb hierop contact gezocht met de firma Fablo, die de overhemden aan de intendance leverde. En hen gevraagd een aantal testexemplaren met korte mouwen rechtstreeks naar mij te zenden. Dat is gebeurd. Die hemden bevielen dermate goed dat we ze op de man zijn gaan verstrekken. Wat tot verbaasde reacties van enkele collega Officieren binnen en buiten de Rijkspolitie en met name de intendance leidde. Niet al te lange tijd later werden shirts met korte mouwen gemeengoed binnen de Rijks- en gemeentepolitie.

error: Content is protected !!