Diversen. Steunpunt Assen.04

Zwart-wit plaat van steunpunt Assen.
AVD-commandant Kees Vogel was fervent tegenstander van deze steunpunten. Maar gaf tijdens diverse gesprekken met hem in 2012 en 2013 aan dat ze hem door de strot gedrukt werden door de Rijkspolitietop. Insteek : “Wilt u uw leidende positie als politiedienst op de autosnelwegen behouden dan zult u veelal sneller ter plekke moeten kunnen zijn, sneller decentraal kunnen opschalen en minder reistijden hebben voor uw personeelsleden.”
De opening van de steunpunten Assen, Badhoevedorp en Breda luidde de zogenaamde decentralisatie in.
Voor het noorden werd het dus Assen. Ideaal gesitueerd bij andere snelwegpartners zoals Rijkswaterstaat (eigenaar van het terrein) en de ANWB-wegenwacht. Vogel liet een container van de Groep Technische Controles (GTC) neerzetten waar de surveillanten konden omkleden. Maar er waren geen voertuigen gestationeerd. Dat leidde niet tot verbetering en de locatie aanvang en einde dienst bleef Driebergen. Veel carpoolen derhalve. Vervolgens liet Vogel voor Assen (en Breda) schakelunits neerzetten. Pas met de komst van de units die we hier op de foto zien, kwam steunpunt Assen “echt in bedrijf”. Deze units werden later opgevolgd door een barakachtige bebouwing zoals gebouw C in Driebergen. In 1992/1993 volgde de eerste stenen bebouwing in Assen.
De burgemeester van Assen overigens was initieel minder enthousiast over de vestiging door de AVD. Maar net als bij de aankoop van het AVD-terrein in Driebergen in 1966 zat Vogel toen al met zijn manschappen op het terrein.
Surveillance-eenheid (SE) 52 was gestationeerd op het steunpunt Assen. Op deze foto lijkt het steunpunt zelf nog zeer in de begintijd te verkeren.
Qua personeelsleden van de AVD zijn een mengeling van AVD-ers die vanuit Assen of driebergen aanvingen. Van links naar rechts zien we Cor Eissens, Peter Vierveijzer, Dick Donselaar, Adri Sonneveld, Bouke de Graaf, Siep de Vries, Gerd Hendrikx, Gertjan den Besten, Henk Postema, Jan van Roodselaar, Ron Rispens en Dick Veenhoven.

error: Content is protected !!