1993. Artikel over Grand Prix de Paris.

In 1993 en 1994 deed de AVD mee aan de Grand Prix de Paris. Een autorally met exclusieve voertuigen, georganiseerd door automobielliefhebber John Möllenkamp.
In de eerste editie reden de AVD-ers John Bennink (op deze foto achter het stuur) en Ton Dellebeke mee.
Over deze Porsche vallen nog wel enkele saillante details te vertellen.
Möllenkamp kwam ter ore dat deze 356 in Driebergen in de voertuigstalling van de AVD stond. Hij zag een buitenkansje om een in het oog springende equipe mee te laten doen.
Probleem was echter dat deze auto jaren aaneen had stilgestaan en niet in voldoende technische staat was voor deelname. De directeur van de Porsche-dealer Wittebrug, Hans Blonk, leverde al vanaf de geboorte van de sectie bijzondere verkeerstaken (SBV) Porsches aan de dienst. Hij hoorde van de wens van Möllenkamp en schoot te hulp. Tijdens één van mijn vele bezoeken aan AVD-baas Kees Vogel was Blonk ook te gast. Hij vertelde het volgende: “Die Grand Prix de Paris was natuurlijk een prachtkans om het merk Porsche in politiedienst nog eens op de kaart te zetten. We zaten toen immers al in een forse afbouw in de leveringen. Toen ik hoorde van het technische probleem heb ik contact gezocht met Driebergen. En een deal gemaakt: wij halen deze 356 naar onze garage en brengen hem op onze kosten rijtechnisch op vlieghoogte. Tegenprestatie is dat we over deze Porsche willen kunnen beschikken als we zélf ook een gelegenheid hebben om ermee te pronken. Dat was akkoord. Dat grapje heeft ons veel geld gekost. Er was nogal wat mis aan deze 356. Groot was dan ook mijn woede toen ik enige tijd na 1994 belde omdat ik deze 356 graag wilde gebruiken en hoorde dat deze, samen met enkele andere oudere surveillancevoertuigen van de AVD, buiten de poort was gepropt, naar het politiemuseum. Waar men zich niet geroepen voelde om de gemaakte afspraak na te komen…………….”
En dan nog iets: deze Porsche, die tot op de dag van vandaag onder dit kenteken in bezit is van het politiemuseum, was niet de allereerst geleverde 356 aan de sectie bijzondere verkeerstaken (SBV). Maar één van de 356’s uit de allerlaatste leverantie. De AVD heeft er in 1993 om publicitaire redenen het kenteken ED-54-29 opgehangen, de allereerste Porsche waar de sectie mee reed. Kenners kunnen zien aan bijvoorbeeld de wieldoppen, maar ook het type zwaailicht, dat dit kenteken niet bij deze Porsche hoort.

error: Content is protected !!