356 cabrio. HJ-86-76. Roepnummer onbekend. 11

Deze foto;
Wijlen Prins Bernhard had warme banden met de AVD. Bernhard knipte bij een accuproducent ooit eens een lintje door. Deze producent sponsorde vervolgens het idee van de prins om een prijs in het leven te roepen voor mensen en organisaties die bijzondere prestaties leverden op het gebied van automobilisme. In juni 1965 viel de sectie bijzondere verkeerstaken (SBV) de eer te beurt om de betreffende prijs, het zilveren stuurwiel, in ontvangst te mogen nemen. De groep Surveillance Autosnelwegen (SAS) krijgt de prijs vanwege de inspanningen voor de verkeersveiligheid in het algemeen en die voor de Actie Zwarte Zes in het bijzonder. Tijdens de uitreiking in het Amsterdamse Hilton hotel zegt de prins: ‘Het verheugt mij dat deze keer een hele groep voor een onderscheiding in aanmerking komt. Juist de Surveillancegroep Autosnelwegen is representatief voor de opvoeding van de automobilisten die deelnemen aan het snelverkeer. Uit eigen waarneming heb ik kunnen constateren hoe perfect, correct en vlot de uitvoering van hun dienst altijd is. Menig keer kon ik dankzij hun hulp en tijd veilig mijn afspraken nakomen.’ De foto die u nu in beeld hebt is er één van een kleine serie van twee uit het archief van Jelte van der Heide. Hij staat hier ook als meest rechter surveillant in het witte tuniek. De man in het zwarte uniform naast de prins is sectiecommandant Kees Vogel, dan nog in de rang van Kapitein. Tevens in beeld staat een andere Porsche 356 cabrio met kenteken GH-01-40.

Dit type voertuig (technische gegevens);
4-cilinder Porsche 356 cabrio. Porsche produceerde tussen 1948 en 1965 totaal 76.302 exemplaren in diverse uitvoeringen en motorvarianten. De sectie bijzondere verkeerstaken (SBV) en later de Algemene Verkeersdienst (AVD) reed met twee modellen: de 356b en 356c. Het B-model met een 1.582 CC (“1.6 liter”) motorblok leverde 60 PK en had een topsnelheid van 155 kilometer per uur.
Later reed de dienst ook de 356C met eenzelfde motorinhoud (1.582 CC / “1.6 liter”). Deze had een vermogen van 95 PK en een topsnelheid van 175 kilometer per uur. Het C-model sprintte in 11.8 seconden van 0-100 kilometer per uur. In 1967 liet AVD-commandant Kees Vogel deze Porsches voorzien van oranje bestickering. De dienst reed 42 Porsches van het type 356 cabrio.

error: Content is protected !!