BMW K100LT. MK-85-YG. Alex 1613. 04

Deze foto;
Foto uit een kleine serie. In beeld zien we van links naar rechts André ?, Piet van Barneveld, (?), Dorien van Leur, Piet van de Beek, Rien Smits en geheel rechts John van den Brink. Vermoedelijke locatie is de A12 west, noordbaan, parkeerplaats Reeuwijk / Bodegraven. Waarschijnlijk was sprake van grote verkeers- alcoholcontrole. Het jaar is waarschijnlijk 1994. De foto’s zijn om een aantal redenen interessant. Te zien zijn enkele dienstvoertuigen in de AVD-striping. Maar ook in beeld staat een Porsche in de Dumbar-striping met de oranje blauwe banen van het latere Korps Landelijke Politiediensten. Daarnaast verdient ook de uniformering enige uitleg. De surveillant in het midden draagt de nieuwe winterparka. En dat in de uitvoering die maar kort gebruikt is geweest namelijk met zwart-witte korpslogo’s op de mouwen. Dit was de versie die alleen gebruikt werd bij de eerste tranche nieuwe uniformen zoals die voor publiciteitsdoeleinden op de kiek gingen. Derde bijzonderheid op de kiek; de AVD-ers vonden de nieuwe parka’s wel mooi. De bijhorende jet-helmen, veel beter passend bij begin jaren ’90 dan de oude pothelmen, werden door de surveillanten domweg niet gedragen. En dus werd de combi veelal : parka met oude pothelm. Zoals ook op deze foto te zien. Onder andere links in beeld staat een Mercedes 190 van de AVD met kenteken YV-54-PF en roepnummer Alex 1251.

Dit specifieke voertuig;
Datum afgifte deel 1 kentekenbewijs : 22-02-1991.
Voertuignummer politie technische dienst : 50.9111.
Inzet voor de afdeling Motorsurveillance (A.M.S.).
Aanvang inzet voor de AVD : 01-03-1991. Afvoer uit de AVD-vloot : 01-03-1994.
Deze fiets werd bereden door motorsurveillant Paul Oussoren.

Dit type voertuig (technische gegevens);
De BMW K100LT (Luxus Tourer) werd in een totaal aantal van 14.899 stuks geproduceerd van 1986 tot 1991. De 100LT had een vier cilinder vloeistof gekoeld motorblok in lijn (cilinders naast elkaar gelegen) en vijf versnellingen. Deze motorfiets leverde 90 PK en had een topsnelheid van 215 kilometer per uur. Het eigen gewicht zonder AVD-opbouw bedroeg 263 kilogram.
Het verschil met het type K100RT was dat de K100LT voorzien was van het zogenaamde Nivomat-veersysteem dat zich automatisch aan de belasting van de motorfiets aanpaste, een comfortzadel en met ingang van 1988 ook ABS.
De AVD kreeg de K100LT voor het eerst geleverd in 1991.
Op alle AVD-motoren van het K-type werden valbeugels bij de kuip en schuin onder het zadel gemonteerd.
De K100LT-motoren van de AVD hadden een witte stroomlijn (“kuip”) die deels oranje bestickerd was en ze werden met één statisch type ruit geleverd.
De blauwe flitsers werden nu vóór de spiegels gemonteerd terwijl achterop de motor een in hoogte verstelbaar zwaailicht prijkte.
De 100LT’s hadden een mobilofoon aan boord met een spreeksleutel bij het linker handvat op het stuur.
Alle K100LT’s die vanaf februari 1991 in de AVD-vloot kwamen hadden twee mobilofoons (Stornophone) gemonteerd onder de ruit. Één ervan voor contact met de Alexcentrale in Driebergen en één voor onderling contact.
Ten behoeve van luchtherkenning vanuit de dienstheli’s was op de bovenzijde van de mobilofoonkist in zo groot mogelijke cijfers het roepnummer geplakt. Aan de achterzijde van deze kist was het nummer eveneens, iets kleiner, weergegeven.

error: Content is protected !!