Alfa Romeo Spider Veloce 2000. 92-03-SG. Alex 1211. 06

Deze foto;
Deze Alfa Romeo werd terug genomen door de importeur. En pas later weer geheel in AVD-trim gebracht. Deze niet geheel scherpe foto is gemaakt tijdens de rijtrainingen op Zandvoort.
We spreken dan nog over de tijden waarin de Algemene Inspectie van het Korps Rijkspolitie verplicht stelde dat ieder burgervoertuig van de dienst werd voorzien van de hoofdletters MJ, Ministerie van Justitie. AVD-commandant Kees Vogel wilde dat van begin af aan per sé niet zien op zijn onopvallende surveillancevoertuigen. Tijdens gesprekken die we in het eerste decennium van deze eeuw met hem voerden bleek dat hij halverwege jaren ’70 inmiddels voldoende autoriteit had binnen het Korps om het aan te durven op eigen houtje te verordenneren dat zijn burgervoertuigen van de AVD deze letters niet meer zouden voeren. Iets wat met name belangrijk was voor de surveillanceauto’s van de groep onopvallende surveillance (GOS).

Dit voertuig:
Opvallend detail is dat deze Alfa Romeo gedurende de inzetperiode bij de AVD over gespoten is geworden van rood naar wit. Van semi-onopvallend naar volledige AVD-trim.

Dit type voertuig (technische gegevens);
De Alfa Romeo van dit type werd tussen 1970 en 1983 geproduceerd. Alfa bouwde deze auto met meerdere motorvarianten. De 2 liter, waar de AVD mee reed, was verantwoordelijk voor twee-derde van de productiecijfers van de fabriek in Italië. In getallen betekende dat rond de 58.500 stuks van de totaal 88.600 die van de band rolden. Met zijn 126 PK had de Spider een top van rond de 200 kilometer / uur. De auto was achterwiel aangedreven en had een vijf versnellingsbak.
De AVD reed enkele van deze Alfa’s die door haar commandant Kees Vogel met name werden ingezet als breekijzer voor Pon. Opzet daarbij was voor Vogel met name om de prijzen van de Porsches zo laag mogelijk te houden.
Legendarisch is het verhaal wat Vogel ons in zijn nadagen eens vertelde. Vlak na de nieuwlevering van deze Alfa’s liet hij zich door één van zijn wachtmeesters naar een afspraak bij de Porsche importeur rijden. Daar gaf hij zijn chauffeur opdracht de Spider pontificaal voor de hoofdingang te zetten. Waarbij hij in zijn gesprek met Pon hoog opgaf over de rijkwaliteiten van de Spider. En met name over de lage prijs ervan.
Terwijl anderzijds overigens zijn manschappen de schitterend gelijnde Spider dermate zwaar aan de tand voelden dat deze al gauw het onderspit delfde ten opzichte van de 911’s waar zijn dienst toen inmiddels mee reed.
De Spider kostte in 1971 nieuw uit de doos rond de FL. 18.000,00 (€. 8.168,00). De eerste Porsches 911’s targa die Vogel toen reed (de zogenaamde 25- -PV serie) werden voor Fl. 21.366,00 (€. 9.695,00) geleverd en de niet al te succesvolle Porsches 4-cilinder 914’s voor FL. 11.630,00 (€. 5.277,00).

error: Content is protected !!