Opel Astra 2.0i-16V GSI. DR-LD-93. Alex 1513. 01

Deze foto;
Martin Woldinga werkte als monteur bij de werkplaats van de AVD. Naast reguliere onderhoudsklussen verrichtte hij bij tijd en wijle ook wat meer bijzondere werkzaamheden. Zoals het onderhuids geheel ombouwen van deze snelle civiele Opel Astra tot een even rappe onopvallende surveillance-auto. En dat is precies wat Woldinga hier deed. Zie bijvoorbeeld het blauwe magneetzwaailicht wat op creatieve wijze is ingebouwd in het opbergvak van de deur. Let op de dubbele mobilofoon. In het middenconsole zit een zogenaamde Stornophone 6000 waarvan de smalle zwarte spreeksleutel tegen datzelfde console aangeschroefd zit. Dit type werd binnen de AVD veelvuldig gebruikt voor de “interne verbindingen”. Met deze mobilofoon konden AVD-ers ook hun collega’s “oppiepen”. Dit gebeurde door op de zogenaamde paddestoeltoets te drukken (zie gele pijl), gevolgd door het roepnummer van het op te roepen voertuig.
Contact met andere onderdelen van het Korps Rijkspolitie zoals de landgroepen of de Gemeentepolitiekorpsen verliep via de andere mobilofoon van het merk Teletron die in het handschoenenkastje zit ingebouwd.
Woldinga: “deze foto is gemaakt tijdens de inbouwfase. We vervingen het handschoenenkastje en zette daar verticaal een schotje in. Dat was zwart maar werd geleerd met wit beschermingsfolie wat er hier nog op zit. We kregen domweg te weinig middelen om dit soort voertuigen goed op te bouwen. Als er dus een Mercedes 190 strandde (zoals de Alex 1238 / TF-56-BZ) dan haalden we daar zoveel mogelijk materialen uit. Zodoende zie je hier ook Mercedes-schakelaars zoals de rode tuimelschakelaar van het “STOP/ VOLGEN-transparant”. Op dit verticale plaatje moest overigens nog de nodige andere elektronica worden ingebouwd”.

Dit specifieke voertuig;
Datum afgifte deel 1 kentekenbewijs : 31-01-1992.
Voertuignummer politie technische dienst : 11.6728.
Aanvang inzet voor de AVD : 22-01-1992. Afvoer uit de AVD-vloot : 22-01-1994.
Deze Opel heeft dienst gedaan binnen een surveillance-eenheid van de AVD en ook het latere KLPD (ontstaan op 01-07-1993).

Dit type voertuig (technische gegevens);
De Opel Astra 2.0i-16V GSI was een klein kanon op wielen, aangedreven door een viercilinder motorblok met 1.998CC en een op de voorwielen aangedreven vermogen van 150PK. De topsnelheid lag op 207 kilometer per uur met een acceleratie van 0 tot 100 kilometer per uur in 8 seconden.

error: Content is protected !!