Opel Manta GTE. 88-TJ-18. Roepnummer onbekend. 03

Deze foto;
Bij het sportterrein naast de AVD in Driebergen gaat een forse ploeg surveillanten en voertuigen van de groep onopvallende surveillance (GOS) op de foto.
We zien van links naar rechts Willem van Zuilekom, Tim Moerland, Guus de Wit, Nico Woltil, Ger den Hartog, Ab van de Woude, Aad Koevoets, Cor de Haas, John Oversloot, Willem Jas, Peter Vierveijzer, Hans Siecker, Henk van Beusekom, Jaap Boonstra, Roel van Driel, Jan de Winter.
De voertuigen, eveneens vanaf links naar rechts: een BMW 320, 6 cilinder met kenteken HG-24-KS (roepnummer Alex 1511), deze Opel Manta GTE met kenteken 88-TJ-18, een Opel Manta GTE met kenteken GL-39-ZV, een BMW 320 6 cilinder met kenteken HG-25-KS, een Ford Capri met kenteken HF-42-TH (roepnummer Alex 1509), dan een Alfa Romeo Alfetta GTV 2000 met kenteken HB-23-PY, dan een Alfa Romeo Alfetta 2000 met kenteken 51-XM-98, een Volkswagen GTI met kenteken HF-83-ZR en geheel rechts een Opel Manta CC GTE 2.0 met kenteken HG-40-XN.

Achtergronden Groep Onopvallende Surveillance (GOS);
De GOS ontstond rond 1970 en kwam voort uit de Traffipax Surveillancegroep (TSG). De mannen van de GOS werkten in eenzelfde tweedaagse surveillancesysteem als de groep Surveillance Autosnelwegen (SAS / de Porsches en de latere Mercedessen). Dat betekende dus een dienst van 12 uur, onderweg in den lande slapen, dan weer een twaalf uursdienst, twee dagen vrij waarna de cyclus zich herhaalde. Er was een periode waarin de GOS-surveillanten, in tegenstelling tot de collega’s in de opvallende voertuigen, géén verplichte surveillancetrajecten meekregen. Ze waren vrij om na het uitrijden van de poort in Driebergen hun eigen koers te bepalen. Typerend hiervoor is wat voormalig GOS-surveillant Nico Woltill in 2020 vertelt: “Op een ochtend hadden mijn maatje Guus de Wit en ik hadden onze administratie gereed. We vroegen onszelf af welke kant we die aankomende twee dagen uit zouden gaan. Ik spreidde de kaart van Nederland uit, deed mijn ogen dicht en prikte een locatie. Het was écht een schitterende tijd. Er waren dagen dat we met twee verbalen binnenliepen maar vaker waren het er enkele tientallen.” “En als we ergens hadden gecontroleerd op kenteken dan kon dat aantal ook zo maar oplopen naar een stuk of 70, aldus oud GOS-surveillant Frans Zuiderhoek bij zijn afscheid van de politie, eveneens in 2020.
Bij een interne reorganisatie in 1982 werd de GOS opgeheven. Vanaf dat moment werden de onopvallende surveillancevoertuigen verdeeld over de surveillance-eenheden (SE’s), zowel in Driebergen als op de steunpunt in Assen, Ouder Amstel, Breda, Grathem en het latere Wolfheze.

Dit type voertuig (technische gegevens);
4-cilinder Opel Manta GTE van het zogenaamde B-model wat in Antwerpen (België) van 1975 tot 1988 van de productielijnen rolde. Bedoeling van Opel was om deze auto te laten concurreren met onder andere de Volkswagen Golf GTI.
De letter E in de type-aanduiding GTE staat voor “einspritzung” ofwel inspuiting van de benzine in het 2 liter motorblok (1978 CC).
De Opel Manta GTE werd standaard geleverd met een frontspoiler en zwarte raamlijsten. Optioneel was een matzwarte motorklep.
De GTE had een vermogen van 110 PK, een topsnelheid van 187 kilometer per uur en een sprint van 0 – 100 kilometer per uur in 10 seconden rond.
Binnen de GOS was de GTE een graag gezien surveillancevoertuig

error: Content is protected !!