Range Rover. Diverse kentekens en roepnummers

Deze foto;
Het is december 1983 en AVD-commandant Kees Vogel krijgt vijf nieuwe Range Rovers uitgeleverd. We zien Vogel vooraan in beeld, in burger met in zijn linkerhand een model van een Range Rover.
De nieuw uitgeleverde Range Rovers staan vooraan in beeld en hebben van links naar rechts de volgende kentekens en roepnummers: KK-64-BY / Alex 1451, KK-63-BY / Alex 1465, KK-61-BY / Alex 1454, KK-60-BY / Alex 1450 en KK-62-BY / Alex 1464.
Ter opvulling van de foto staat in de tweede rij een aantal Range Rovers opgesteld die reeds in dienst waren bij de AVD. Ook hier van links naar rechts de kentekens en roepnummers : HG-20-ZG / Alex 1457, HG-60-ZG / Alex 1468, Kenteken en roepnummer onbekend, Kenteken en roepnummer onbekend, HH-61-ZG / Alex 1469, HH-60-ZG / Alex 1468 en tot slot een onbekend kenteken en roepnummer.

Dit type voertuig (technische gegevens);
Gebruiksdoel.

Eind 1973 bezocht AVD-commandant Vogel de Land Rover importeur. Doel : aanschaf Land Rovers ter vervanging van de incapabele Hanomags waarmee zijn basis surveillancegroep, de latere groep basissurveillance (GBS) de totale verkeerszorg verrichtte in het gebied “centraal”. Dit was de A12 van Waddinxveen tot Veenendaal en de A2 van Abcoude tot Vianen. De GBS deed hier ongevalsafhandeling alsmede controle zwaar vervoer. Er waren dus voertuigen nodig die goed konden lieren (wegslepen) en tevens moesten de voertuigen veel technische controleapparatuur mee kunnen nemen. Bij toeval zag Vogel de eerste te leveren Range Rovers voor de Nederlandse markt staan. Geheel passend bij hem liep zijn bezoek uit op de directe aanschaf van het eerste cluster Range Rovers. Dit voertuig zou al snel uitgroeien tot het op één na bekendste vlaggenschip van de AVD. De Range Rovers waren zeer terreinvaardig en toch ook luxe voor de bemanningen. Deze bemanning bestond tot 1984 altijd uit een verkeerssurveillant (wachtmeester) en een technisch controleur (TC-er).
Ondanks de maximaal toegestane treklast van 3.500 kilogram geremd werden met de Range Rovers complete gestrande vrachtwagencombinaties van hun plek gesleept.
De Range Rovers van de AVD hadden tot 1977 een driecijferig roepnummer op de motorklep. Daarna werden dat er twee. De GBS-voertuigen werden daarna opgeroepen met “Alex 14”, gevolgd door het nummer op het voertuig.
In 1988 maakten AVD-rekenmeesters na ± 60 geleverde exemplaren een einde aan de inzet met deze voertuigen. Ervoor in de plaats kwamen de volslagen niet op deze taak toegeruste Volkswagens Passat op LPG.
Technische data.
In de 1.820 kilogram zware Range Rover lag een V-8 cilinder motorblok en een inhoud van 3.529 CC.
De topsnelheid lag op 153 kilometer per uur. Effectief zal dat minder geweest zijn vanwege de Twin-Sonic en de latere Aero-Dynic zwaailichten.

error: Content is protected !!