Deze foto;
De Groep Snelheidscontroles (GSC) in actie met in de Volvo Jan Verloop en Theo Herkemij. De achterste AVD-verkeerssurveillant in het witte tuniek is Nico Havenaar. In de deuropening staat diens collega Cees van der Oord.
Dan de verdere verdieping: ook de AVD ontkwam er niet aan : snelheidscontroles. Ze vormden zelfs enige tijd “het wisselgeld” van AVD-commandant Kees Vogel. Moest het hele Korps Rijkspolitie drastisch bezuinigen op de brandstof, de AVD niet. Maar in ruil daarvoor moest Vogel wél beloven dat zijn surveillanten actief zouden mee werken aan snelheidscontroles. Deze controles kregen intern de naam SP01 mee. Ze waren binnen de AVD bepaald niet geliefd. En buiten dat zullen ze ongetwijfeld ook heel veel achterbanden gekost hebben.
De werkwijze qua bemensing : een surveillance-eenheid (SE), werd geheel vrij gemaakt van haar reguliere werkzaamheden in het bewakingsgebied. Waarna één of meerdere zogenaamde parapluvoertuigen van een andere AVD-locatie over kwamen om hun reguliere werk waar te nemen.
De werkwijze qua proces : Een radarvoertuig maakte een foto en gaf via de mobilofoon het merk, kenteken van het voertuig en het tijdstip en de waargenomen snelheidsoverschrijding door aan verderop gereedstaande AVD-surveillancevoertuigen. Die high profile het betreffende voertuig staande hield. Een voorbeeld stellen voor het overige verkeer en laten zien dat gehandhaafd werd was hierbij de boodschap.
Soms reden de AVD-verkeerssurveillanten solo met hun voertuigen tijdens het van de weg plukken van de verdachten.
Dit specifieke voertuig;
Voertuignummer politie technische dienst : 13.0039.
Inzet voor Driebergen west / Groep snelheidscontroles (GSC).
Aanvang inzet voor de AVD : 18-07-1986. Afvoer uit de AVD-vloot : 20-03-1992.